Olof Lavesson skrev i Kvällsposten om att den sänkta restaurangmomsen bidragit till många nya arbeten i Malmö.
Jobben i restaurangnäringen ökar över hela landet, och detta trots en utdragen låkonjunktur. Det är tydligt att momssänkningen bidrar till att nya jobb kan växa fram. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. Arbetslösheten är fortfarande alltför hög, särskilt i Malmö där den är högre än i riket i övrigt. Sänkta trösklar in på arbetsmarknaden är därför en av vår tids största utmaningar.
Undersökningar visar att lägre arbetsgivaravgifter lyfts fram som den viktigaste faktorn för att förbättra företagarklimatet i Sverige. Därför valde regeringen att i budgeten för 2014 förstärka sänkningen av arbetsgivaravgiften för personer under 23 år. Socialdemokraterna har lovat att återställa såväl arbetsgivaravgifterna som restaurangmomsen vid ett maktskifte. För varje anställd under 23 år innebär de tredubblade arbetsgivaravgifterna 45 000 kronor/år i ökade kostnader, vid en lön på 18 000 kronor. Till detta ska läggas dubbla momskostnader på all försäljning.
Förutom fler jobb vet vi att den sänkta restaurangmomsen har lett till ökat antal nyetableringar och dessutom minskat skattefusk. Nyligen lämnade Skatteverket över en rapport till regeringen som visar att skattefusket inom restaurang- och cateringbranschen har minskat med 700 miljoner kronor efter att reformen infördes.
Läs artikeln i sin helhet här